עוד אחת מהאהבות הגדולות שלי הוא כל מה שקשור למטבח. אוהבת לבשל, לאפות וכן, גם לתכנן ולעצב אותם.
כמשתמשת אדוקה ולאחר שעיצבתי אי אלו מטבחים. ריכזתי עבורכם 10 טיפים נבחרים לתכנון נכון ופונקציונלי של המטבח הבא שלכם.
אקדים ואחדד: בפוסט הזה אתייחס לנושא הפונקציונליות והתפקוד של המטבח בלבד.
כמובן שנושא ניראות המטבח, מבחינת החומרים, הסגנון והצבעים, חשוב בהחלט והוא חלק מתהליך תכנון המטבח, וקשור לטעם וסגנון אישי, טרנדים וגימיקים שישנם בשוק. אבל מטבח צריך להיות קודם כל פונקציונלי, ולאחר מכן גם מעוצב ויפה. 1. משטחי העבודה החשובים ביותר במטבח:
משטח העבודה הפעיל והחשוב ביותר במטבח שלכם, הוא השטח שבין הכיור לכיריים. הקפידו להשאיר ביניהם לא פחות מ-90 ס"מ, לעבודה יעילה ונוחה יותר.
משטח הנחה – הוא משטח עזר, שתרגישו היטב בחסרונו, ולא תאמינו כמה הוא משמעותי כשהוא קיים. הכוונה למשטח לא גדול מידי, שמאפשר להניח מוצרים לפני הכנסה למקרר או אחרי הוצאה מהמקרר או תבניות לפני ואחרי הכנסה לתנור. השתדלו לתכנן שניים כאלו – אחד סמוך למקרר ואחד סמוך לתנור. בתכנון חכם ויעיל, זה יכול להיות אותו המשטח.
2. אי? – לא בכל מחיר! אי במטבח הוא טרנד היסטרי כבר כמה שנים והוא פה להישאר. כולם רוצים אותו במטבח, ובצדק. הוא הופך את המטבח למרכז החלל, נהדר לקיבוץ המשפחה, ולמינגלינג מושלם עם האורחים שלכם. אבל, אם אין מספיק מקום, אל תדחפו אותו בכוח, כי ממקום נפלא הוא יהפוך למקור הסבל שלכם במטבח – לא פחות מכך. לא תוכלו לפתוח בנוחות ארונות, מגירות, תנור, מדיח, 2 אנשים לא יוכלו לעבור/ לעבוד יחד בו זמנית, והוא יהווה מכשול.
אז איך יודעים אם יש מקום לאי? המרחק האופטימלי בין קצה האי לבין קצה משטח השיש הצמוד לקיר הוא נטו 120 ס"מ. אל תתפשרו על פחות מכך, בטח אם מתוכנן באזור המעבר מדיח, תנור, מגירות.
3. אל תפחדו "להרוג" את הפינה במטבח, אלא אם יש לכם גישה אליה מן הצד השני (למשל כאשר מדובר בדלפק/ חצי אי). רוצים הוכחה לכך שרק תרוויחו מכך ש"תהרגו" את הפינה? – כנסו לפוסט שכתבתי לפני כשנה וחצי "אז מה עושים עם הפינה במטבח".
4. אז יש לכם מקום לאי במטבח והחלטתם למקם בו רק את הכיור או רק את הכיריים? חישבו שוב!
עדיף ששתי הפונקציות של כיור וכיריים יהיו על אותו משטח שיש, אחרת יקשה עליכם את העבודה וישאיר את הרצפה שלכם עם טיפות מים ולכלוך ברמה יומיומית. 5. השתדלו לסדר את הפונקציות במטבח לפי סדר העבודה שלכם בו. כך, המטבח יהיה יעיל בצורה מקסימלית ופחות תתזזו ותתרוצצו בשימוש בו. אזור האחסון (מקרר ומזווה), אזור הניקיון (כיור ומדיח), אזור ההכנה (זוכרים? - בין הכיור לכיריים - לא פחות מ- 90 ס"מ), אזור לבישול ואפיה. בכל אזור מקמו את המגרות והאחסון הרלוונטי לאותו אזור. תוכלו לקרוא עוד על השיטה באתר של חברת הפרזול בלורן.
6. תאורה במטבח, היא קריטית לנוחות השימוש בו. לא משנה כמה המטבח מואר בתאורת תקרה כללית, כאשר נעמוד מול השיש, הגוף שלנו יצור צל על משטח העבודה. לכן, בנוסף לתאורה כללית בהירה בתקרה, תכננו תאורה ממוקדת שמאירה את משטח השיש מכיוון הקיר שממולכם.
7. בחרו את מוצרי החשמל והכיור כחלק מתהליך תכנון המטבח אין דבר כזה גודל סטנדרט במוצרים הללו. וכדי לא להגיע למפח נפש, לדוגמה: מקרר שלא נפתח כמו שצריך בגלל שלא השארתם מספיק מקום, תכננו מראש בדיוק איזה מקרר, כיריים, כיור, מדיח וכדומה אתם רוצים. לכל אחד מהאביזרים שתבחרו ישנו מפרט טכני, שחייב לבוא לידי ביטוי בתכנון. 8. דאגו למספיק שקעי חשמל מעל השיש ומתחתיו.
- עברו ומפו את כל מוצרי ואביזרי החשמל במטבח:
אלו שמחוברים באופן קבוע לחשמל כמו מקרר, תנור, מדיח, מיקרוגל, מתקן מים, מכונת קפה וכדומה.
ואלו שלא מחוברים באופן קבוע, אך צריכים נקודת חשמל זמינה, כגון טוסטר, מיקסר, מעבד מזון וכדומה.
- במקרה של מוצרי החשמל הקטנים שאינם מחוברים באופן קבוע לחשמל: חישבו על אופן השימוש שלכם בהם, היכן הם ימוקמו במטבח? האם בחלקם אתם משתמשים בן זמנית? בהתאם לכך בחרו את הכמות והמיקום של שקעי החשמל.
- אל תוותרו על נקודת חשמל זמינה באי.
- בדקו האם לאביזרי החשמל שלכם נחוצים שקעי חשמל מיוחדים. לדוגמה: רוב הכיריים מסוג אינדוקציה דורשים חיבור לשקע תלת פאזי.
9. אל תשכחו מקומות אחסון מיוחדים לתפוחי אדמה ובצל, לספרי בישול ואפיה, לבקבוקי יין, לקרש החיתוך. כדי שלא תשכחו אף פרט ולו הקטן ביותר, ההמלצה היא להכין רשימה של כל הדברים שהמטבח החדש שלכם צריך להכיל.
צילום: רותם בנעים
צילום: מירב פלברג
10. תנסו לתכנן במחשבה קדימה שלא תגביל אתכם בהמשך מטבח הוא לרוב החדר היקר ביותר שנתכנן בבית ולכן מה שתתכננו כעת יהיה איתכם כנראה להרבה שנים קדימה. לדוגמה: גם אם המקרר שבחרתם לא מצריך נקודת מים, ההמלצה שלי היא בכל זאת לתכנן נקודת מים למקרר. גם אם בחרתם כיריים גז, תכננו נקודת נוספת שתתאים לאינדוקציה, ואם בחרתם כיריים אינדוקציה או חשמליים, אל תוותרו על הכנת נקודת גז.
לסיום, כמובן שתכנון ועיצוב מטבח לא מסתכם רק ב- 10 טיפים וישנם עוד נושאים רבים שיש לקחת בחשבון, שקצרה היריעה מלפרט בפוסט אחד.
לכן המלצתי החמה היא להסתייע באנשי מקצוע, החל ממעצבת המטבחים בחברת המטבחים במקרים הפשוטים יותר וכלה במתכננת ומעצבת פנים שתתכנן את המטבח בראייה עיצובית ופרקטית של כל חלל הבית והצרכים שלכם. בקרוב פוסטים נוספים בנושא המטבח:
"על מיתוסים במטבח"
"איך נהפוך את המטבח לפונקציונלי בלי לשפץ"
מזמינה אתכם להירשם לניוזלטר (פה למטה) ולהיות בין הראשונים לקבלם.
תודה לקוראים 🙂